Cøliaki

Cøliaki

Glutenintoleranse

Cøliaki er en autoimmun sykdom som gjør at du reagerer på gluten. Gluten er et protein som finnes i hvete, bygg og rug. Tarmen reagerer med en betennelse som kan føre til redusert næringsopptak. Sykdommen kan gi en rekke ulike symptomer og helseplager. Cøliaki forekommer hos ca 1 av 100 personer i Norge, og kan oppstå i alle aldre. Det er (nesten) umulig å stille en sikker diagnose hos en person som allerede spiser glutenfritt.


Risikofaktorer for cøliaki er familiemedlemmer med cøliaki, diabetes type 1, stoffskiftesykdom og andre autoimmune sykdommer.


Typiske symptomer: ubehag/smerter i magen, diare, slapphet, mye luft i magen og vekttap. Enkelte utvikler beinskjørhet.


Diagnostikk: Diagnostikken krever at man spiser gluten. På mistanke tas blodprøver (cøliakiantistoffer). Hvis disse er positive, må diagnosen bekreftes med vevsprøver fra tolvfingertarmen (krever gastroskopiundersøkelse).


Behandling: Livslang glutenfri diett. Dette gjør at tarmslimhinnen tilheles fullstendig, cøliakiantistoffene blir negative. Nesten alle opplever stor bedring av symptomer. 


Oppfølging: Regelmessig kontroll av cøliakiprøver og andre blodprøver anbefales f.eks. etter 3 måneder, 1 år og deretter hvert 2.-3. år. 


Grunnstønad: Alle med sikker cøliaki har rett til Grunnstønad. Du trenger en legeerklæring på at du har cøliaki, og må selv søke NAV om dette.